چرا پزشک نسخه را به صورت الکترونیکی مینویسد؟

حذف دفترچه های درمانی و جایگزین شدن نسخه الکترونیکی یکی از بهترین قدم ها برای جلوگیری و کاهش خطاهای ناشی از تجویز اشتباه داروها مطرح می شود که توسط سازمان تأمین اجتماعی و سایر شرکت های بیمه پایه انجام شده است.
در این مقاله دکتر پایتخت به این سؤال که چرا پزشک نسخه را به صورت الکترونیکی می نویسد؟ پاسخ خواهیم داد.
نسخه نویسی الکترونیکی
از زمانی که بحث نسخه نویسی الکترونیکی مطرح شد موج مخالفت ها با این موضوع آغاز شد، هنوز هم بسیاری از افراد نسبت به نسخه نویسی آنلاین یا الکترونیکی اطلاعات کافی ندارند و در برابر این تغییر مقاومت نشان می دهند.

نسخه کاغذی بهتر است یا نسخه الکترونیکی؟
برای پاسخ به این سؤال که چرا پزشک نسخه را به صورت الکترونیکی می نویسد؟ باید در ابتدا بدانید که نسخه الکترونیکی چیست؟ در نسخه نویسی کاغذی یا عادی، پزشک نسخه بیمار را داخل برگه دفترچه بیمار و یا سربرگ مطب یا درمانگاه نوشته می شد، از دی ماه 1400 خبری از نسخه های کاغذی نبوده و تمامی نسخه به صورت الکترونیکی نوشته می شوند.
نسخه الکترونیکی چیست؟
به نسخه هایی که پزشک از طریق نرم افزار و در بستر اینترنت ثبت می کند نسخه الکترونیکی گفته می شود، بیمار از طریق ارائه کد ملی به داروخانه یا آزمایشگاه می تواند داروهایش را دریافت کرده و از خدمات آزمایشی که در بستر اینترنت نوشته شده استفاده می کند، در اصل نسخه الکترونیکی همان نسخه فیزیکی است که با این تفاوت که این نوع نسخه نویسی در بستر اینترنت صورت می پذیرد، این نسخه فرایند تجویز و دریافت داروها را آسان تر خواهد کرد.

چرا نسخه ها الکترونیکی شده اند؟
ممکن است برخی از افراد تصور کنند که نسخه نویسی آنلاین یا الکترونیکی برای دریافت پول بیشتر باب شده است، اما باید بدانیم که این استدلال به هیچ عنوان صحیح نیست، در این بخش به اصلی ترین دلایل الکترونیکی شدن نسخه ها خواهیم پرداخت.
- چاپ دفترچه های درمانی برای سازمان ها و دولت هزینه بر بوده و با نسخه های الکترونیکی بسیاری از هزینه های دولت کاهش پیدا کرد است.
- با دفترچه امکان نظارت دقیق بر عملکرد کلیه داروخانه ها وجود ندارد، اما با نسخه های الکترونیک می توان عملکرد داروخانه ها را به صورت مستقیم نظارت کرد.
- اشتباهات تایپی و دست خط بد پزشکان از دلایل اصلی داروهای اشتباهی بودند که توسط داروخانه ها به بیماران داده می شد، با الکترونیکی شدن نسخه های پزشکی دیگر شاهد این مشکل نخواهیم بود.
- بسیاری افراد برای چاپ و تمدید دفترچه بیمه شان به صورت مداوم به کارگزاری ها مراجعه می کردند و این باعث اتلاف وقت افراد و دفاتر بیمه می شد، با الکترونیکی شدن نسخه ها نیازی به مراجعه به این مراکز نخواهد بود.
- با توجه به این موضوع که کلیه اطلاعات دارویی بیماران در سیستم ثبت می شود در صورتی که امکان تداخل دارویی داروها وجود داشته باشد، پزشک داروخانه آن را به بیمار اطلاع خواهد داد.

- با الکترونیکی شدن نسخه های پزشکی حق الزحمه پزشکان با سرعت بیشتری انجام خواهد شد.
- از آن جایی که این روش جایگزین فکس، نوشتن و فراخوانی نسخه ها شده است، ایمنی و کیفیت مراقبت از بیمار را افزایش می دهد، در نتیجه خطاهایی از جمله انتخاب دوز نادرست، حذف اطلاعات، تفسیر نادرست نسخه ها و… در رابطه با نسخه های دست نویس کاهش پیدا خواهند کرد.
- پزشکان می توانند از طریق نسخه های الکترونیکی دید کاملی نسبت به بیمار داشته باشند، از این طریق می توانند از آلرژی ها و حساسیت های بیمار، داروهایی که قبلاً تجویز شده بودند، تداخل داروهای بیمار، درمان های تکراری و… آگاهی پیدا کنند.
- نسخه نویسی الکترونیکی به پزشکان این امکان را می دهد که روند مصرف داروها توسط بیماران را بررسی کنند، با نسخه های دست نویس پزشکان این امکان را ندارند از خرید و مصرف داروها توسط بیماران اطمینان کسب کنند، بسیاری از بیماران ممکن است نسخه های دست نویس را گم کنند، یا به علت عدم توانایی مالی یا فراموشی داروها را تهیه و مصرف نکنند.
- نسخه الکترونیکی در مقایسه با نسخه های کاغذی ایمنی بیشتری دارند، امکان دستکاری نسخه های کاغذی به راحتی وجود دارد در حالی که نسخه های الکترونیکی به صورت مستقیم توسط سیستم پزشک به داروخانه تحویل داده شده و امکان دستکاری و تغییر آن ها وجود ندارد.

امکان مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیمار وجود دارد؟
سازمان تأمین اجتماعی امکان مشاهده نسخه الکترونیکی توسط بیماران را فراهم کرده است، پس از وارد شدن داروها توسط پزشک در سامانه تأمین اجتماعی، پیامکی از طرف سازمان برای بیمار ارسال می شود که شامل نام پزشک، تاریخ، شناسه دارو و… می باشد که بیمار می تواند روی لینک کلیک کرده به صورت مستقیم وارد سایت تامین اجتماعی شده و از طریق ثبت نام در سایت نسخه الکترونیکی اش را مشاهده کند.
در صورتی که بیمار قبلاً در سایت ثبت نام کرده باشد می تواند روی گزینه ورود به سامانه کلیک کند، با کلیک روی دکمه ورود بیمار نام کاربری و گذرواژه را وارد کرده و وارد صفحه خواهد شد و از طریق تاریخ نسخه می تواند نسخه را مشاهده کند.